WAAROM DAGELIJKS ONTSPANNEN ZO CRUCIAAL IS VOOR DE GEZONDHEID

Even opladen, hoor

Vakanties om ‘bij te tanken’ en ‘even he-le-maal op te laden’. “Wie heeft ze niet nodig?” zou ik haast zeggen. Je echt ontspannen voelen, het lijkt soms volstrekt onmogelijk. Herkenbaar? We leven in wat de Duits-Koreaanse filosoof Byung-Chul Han ‘de vermoeide samenleving’ noemt. Ik slaak haast een zucht bij het typen van het woord. Want ook ik, als yogadocente, ben geen uitzondering. Ook ik ga op vakantie voor twee weken puur voor de ontspanning. Het heeft alleen weinig effect over de hele linie. De balans tussen inspanning en ontspanning is er één die dagelijks moet worden opgezocht. Niet jaarlijks, maandelijks of wekelijks. Kijk maar naar slapen, dit doe je dagelijks om weer op te laden. Om tot rust te komen, alles te verwerken en om van de dag te herstellen. Alsnog is slaap – als je al aan die 8 uur komt – niet voldoende ontspanning op een dag. 

We gaan maar door

De eisen van de prestatiemaatschappij in combinatie met een 24-uurseconomie, klimaatverandering, toenemende globalisering, een huizenmarktcrisis en daarbovenop een pandemie zijn zomaar enkele zaken waar veel mensen zich op dagelijkse basis druk om maken. En can you blame them? Nee toch? Het zijn ook wezenlijke zaken. Tel daar bij op dat een mens per dag zo’n honderdtwintigduizend prikkels krijgt te verwerken en de noodzaak voor ontspanning is wel duidelijk. 

Raakt ons brein overhit?

De overdaad aan zintuiglijke prikkels laadt de geest voortdurend op, waardoor ons brein uiteindelijk overhit raakt. Je kunt dan sporadisch een mindfullness workshop doen, een powernap doen of een zelfhulpboek lezen. Het lijkt maar geen zoden aan de dijk te zetten. Het zijn slechts enkele signalen die ik veel om mij heen hoor. De diagnose van dit voortdurend het beste uit jezelf willen halen: 1 op de 7 werknemers in Nederland heeft burn-outklachten (Bron: CBS). We kampen met stress, slapeloosheid, uitputting en soms zelf depressie. Wereldwijd hebben een whopping 350 miljoen mensen met deze klachten te maken (Bron: WHO). Who. Daar ben ik stil van. 

Voor ontspannen bestaat geen vaste norm

Hoe je het ook doet, de wetenschap is eenduidig over dat je dagelijks moet ontspannen. Het menselijk lichaam kan niet maar non-stop doorgaan. We moeten mentaal en fysiek tot rust komen en herstellen. Ik zie het zo: De oorzaak is misschien dan wel extern, de oplossing kan van binnenuit komen. Iedere dag zou moeten bestaan uit het verbruiken en hernieuwen van energie. Ontspannen mensen zitten immers beter in hun vel, gedragen zich actiever en presteren beter. 

Het goede nieuws

Volgens Neuropsycholoog Erik Scherder is ons stresssysteem gewoonweg nog niet mee ontwikkeld met de toegenomen snelheid van alle prikkels. Het ligt dus niet aan jou! Bij langdurige blootstelling aan prikkels kan er stress optreden en produceert het lichaam teveel cortisol, die bij te grote hoeveelheden in het bloed de hippocampus kan beschadigen. En een ontregelde hippocampus geeft problemen (met geheugen, navigeren ed.) De oplossing om dit tegen te gaan? Iedere dag actief ontspanningsoefeningen doen. Meerdere momenten inplannen om te ontspannen tijdens je (werk)dag is cruciaal voor de gezondheid. Je fysieke en mentale gezondheid. Hierdoor neemt de endorfine in je lichaam toe, en dit is het snelst werkende anti-stress hormoon. 

Onze missie

Het is de missie van Omchanti yoga om medewerkers te transformeren tot gezonde en vitale medewerkers op de (thuis) werkvloer. Als voormalig beeldschermwerker met een drukke, verantwoordelijke baan weet ik maar al te goed hoe het is om altijd gestrest te zijn. Met mijn jarenlange ervaring op kantoor en ervaring als yogadocente weet ik inmiddels hoe jij en je collega’s ontspannen kunnen vlammen. 

Hoe het werkt 

Spanning in het lichaam heeft zich vaak in de loop van de jaren opgebouwd. Hoe ergonomisch je bureau en bureaustoel ook zijn afgesteld, bewegen, pauze nemen en even afstand nemen van het werk is dus ontzettend belangrijk! Hoe? Door middel van korte online stoelyoga sessies. Bewegen en mediteren met de stoel als attribuut. Dit zorgt ervoor dat je je rustiger voelt, dat je minder moeite hebt met veeleisende situaties en dat je je beter kunt inleven in anderen. Actief ontspannen zal in het begin misschien niet vlekkeloos verlopen of misschien zelfs spanning oproepen. Wees dan niet ontmoedigd. Het ontspannen zal steeds gemakkelijker gaan bij herhaling van de oefeningen.

Proefsessie aanvragen

Dus hoe ben jij er aan toe? Zit je vol met spanning en kan je dit niet kwijt tijdens een werkdag? Tijd om te ontspannen. Vraag hier een gratis proefsessie aan en ervaar de kracht en fun van online stoelyoga voor jezelf en je collega’s: 

 
Oh en die vakantie, die mag er gewoon in blijven natuurlijk 😉 

Op de hoogte blijven van online stoelyoga voor bedrijven? Volg Omchanti yoga op LinkedIn en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

0654791404
info@omchantiyoga.nl
Omchanti yoga
KVK-nummer: 75080788
Btw-nummer: NL001277193B30

Nieuws van Omchanti yoga