WAAROM ONLINE STOELYOGA T.O.V. ANDERE SPORTEN

De vitaliteit en gezondheid van medewerkers is een belangrijke pijler binnen organisaties. Er wordt gelukkig steeds meer aandacht aan gegeven. Maar hoe geef je daar nu precies invulling aan? Er bestaan tientallen zo niet honderden activiteiten die kunnen worden gekozen. 

Inspanning vs. ontspanning
Vaak wordt er bij vitaliteit direct gekozen voor beweging in de vorm van een sport. Hoewel bewegen ontzettend goed is voor het lichaam en ook voor de geest, kan ook hier onderscheid in worden gemaakt zodat alle medewerkers alle voordelen kunnen ervaren. Er zijn activiteiten die bijdragen aan inspanning maar ook aan ontspanning.

“Ontspanning betekent tot rust komen na inspanning”.

We ontspannen te weinig
Ontspanning betekent tot rust komen na inspanning. Om weer helemaal op te laden en vol energie aan de slag te gaan. Tegenwoordig ontspannen we massaal te weinig, we laden te weinig op gedurende een werkdag. Waardoor we ons vermoeid voelen aan het eind van een werkdag. Omdat we zoveel ‘met ons hoofd bezig zijn’, zijn we de verbinding met ons lichaam kwijt. Weet jij hoe je medewerkers er lichamelijk aan toe zijn? Zijn ze uitgerust? Of juist vol met spanning en kunnen ze dit niet kwijt tijdens een werkdag?

Makkelijker dan ooit
De meest praktische activiteit zonder dat je van je plek af hoeft is stoelyoga. Laagdrempelig en makkelijk om vol te houden voor iedereen. De stoelyoga houdingen stimuleren het parasympathisch zenuwstelsel; het zenuwstelsel wat helpt bij rusten en verteren. Bij andere activiteiten/sporten wordt vaak het sympathische zenuwstelsel gestimuleerd. Dit is het zenuwstelsel wat zorgt voor vechten of vluchten. Daar is op zich niks mis mee, maar door de stress en spanning die we vaak voelen door het werk blijven we continue in het sympatische zenuwstelsel. En komen we dus niet vaak genoeg in de ontspannende staat van zijn. In tegenstelling tot de meeste sporten wordt er bij stoelyoga houdingen de tijd genomen om bewust te ontspannen. Wat een stimulerend effect heeft op de coördinatie tussen lichaam en geest. Bij de meeste sporten neigt het lichaam overigens naar het opbouwen van gifstoffen, terwijl de stoelyoga houdingen de gifstoffen juist doen afbreken.

Veiligheid voorop
De stoelyoga houdingen focussen op het soepel houden van de gewrichten waar andere sporten vaak de gewrichten (over)belasten. Hierdoor kan er op latere leeftijd juist stijfheid ontstaan in het lichaam, wat zelfs tot reuma kan leiden. Doordat we vaak in dezelfde zithouding op onze werkplek zitten worden de gewrichten al belast. Door hier gedurende de werkdag beweging in aan te brengen kan de energie weer vrij stromen. De steun van de stoel biedt tevens veiligheid waardoor de kans op blessures minimaal is. Iedereen kan meedoen. Online stoelyoga iets voor jouw medewerkers?

Op de hoogte blijven van online stoelyoga voor bedrijven? Volg Omchanti yoga op LinkedIn en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

0654791404
info@omchantiyoga.nl
Omchanti yoga
KVK-nummer: 75080788
Btw-nummer: NL001277193B30

Nieuws van Omchanti yoga