VITALITEIT MEDEWERKERS – 10 TIPS OM DIT TE BEVORDEREN!

Vitaliteit, we hebben er allemaal weleens van gehoord. Als je vitaal bent, dan ben je gezond. Het gaat om zowel fysieke als mentale gezondheid. Op fysiek gebied gaat het onder andere over uithoudingsvermogen, kracht, lenigheid en coördinatie. Op mentaal gebied gaat het onder andere over spanningsregulatie, emotiecontrole, concentratie, zelfvertrouwen, zingeving in het leven, het stellen van doelen en motivatie. Er zijn heel veel factoren die de vitaliteit van medewerkers kunnen beïnvloeden. Deze factoren manifesteren zich op zowel werk- als privégebied. Als er zich thuis dingen afspelen, kan dit de vitaliteit van een medewerker beïnvloeden. Deze medewerker kan de stress van thuis meenemen naar het werk, waardoor de draagkracht om werkzaamheden uit te voeren kan verminderen. Of een medewerker maakt regelmatig overuren en ervaart hierdoor spierspanningen. Als werkgever is het belangrijk om te investeren in de vitaliteit van medewerkers.

HOE KUN JE DE VITALITEIT VAN MEDEWERKERS VERBETEREN?

Vitale medewerkers, dat klinkt toch fantastisch? Dat klinkt het niet alleen, het is het ook. Als de vitaliteit van medewerkers op en top is, zal het ziekteverzuim minimaal zijn. Je medewerkers voelen zich namelijk over het algemeen goed. Ze ervaren werkplezier en een gezonde balans tussen werk en privé en maken meer lol met elkaar. 

Langdurig ziekteverzuim heeft meestal een mentale oorzaak. Een medewerker ervaart stress, voelt zich overbelast, maakt zich zorgen, ziet door de bomen het bos niet meer en werkt volledig op de automatisch piloot. In de overlevingsstand.

ZO KUN JIJ ALS WERKGEVER DE VITALITEIT VAN WERKNEMERS VERBETEREN:

Check regelmatig hoe het met ze gaat.

Dit kun je doen door 1-1 gesprekken te voeren of met het hele team bij elkaar te komen. Hoe gaat het met de medewerkers? Hoe is de sfeer in het team? Zijn er dingen die er anders kunnen, waardoor ze zich vitaler voelen? Hoe ervaren zij de werkdruk?

Investeer in de werksfeer.

Het wordt vaak onderschat hoe belangrijk dit punt is. Maar medewerkers die plezier met elkaar maken, voelen zich vrijer op hun werk. Ze durven meer dingen uit te spreken en voor zichzelf op te komen. Ze zullen gemotiveerder zijn om te werken. Door te investeren in de werksfeer van je medewerkers kun je het ziekteverzuim terugdringen en de productiviteit verhogen. Je medewerkers zullen eerder op tijd aanwezig zijn en afspraken nakomen.

Zorg voor gezonde voedingsmiddelen.

Laten we wel wezen, als we de kantine inlopen, liggen daar over het algemeen vette snacks en graanproducten. En dat terwijl gezonde snacks en volkorenproducten ons beter laten voelen. We voelen ons gezonder, alerter en gemotiveerder. Je kunt je medewerkers ook stimuleren om voldoende te drinken. Zet bijvoorbeeld een watertap op de gang, zodat iedere keer als zij daar langslopen, eraan herinnerd worden dat ze wat moeten drinken. Voldoende waterdrinken kan cognitieve vaardigheden verhogen.

Stimuleer ontspanning.

Door medewerkers vaker te laten ontspannen, zullen zij productiever en creatiever werken. Ze werken dan misschien een aantal minuten per dag minder, maar de uren dat ze werken zijn ze uiterst productief. Dat heeft meerdere oorzaken. 1 omdat zij minder werkdruk ervaren, afstand nemen van het werk en daardoor opnieuw overzicht krijgen en 2 omdat ze meer werkplezier ervaren. In ruil daarvoor zullen ze (onbewust) productiever werken. Als werkgever kun je teamuitjes, structurele pauzes en activiteiten organiseren en stimuleren.

Daag je werknemers uit.

Veel mensen draaien wel warm voor een uitdaging. Daarnaast vinden werknemers het fijn als hun werkgever bepaalde dingen faciliteert. Je kunt bijvoorbeeld een fietschallenge aanbieden aan je medewerkers. Faciliteer een fiets aan je medewerkers en laat ze fietsen voor een goed doel. Hoe meer kilometers ze fietsen, hoe meer er naar een goed doel gaat. Zo hebben je werknemers een uitdaging, een fiets van het werk, beweging en een tevreden gevoel, omdat ze een positieve bijdrage leveren aan het goede doel. 

Stimuleer persoonlijke groei en ontwikkeling.

Je kunt dit als werkgever doen door scholingen, cursussen of workshops aan te bieden. Werknemers voelen zich beter als zij bezig zijn met groei en ontwikkeling. Ze zullen hierdoor gemotiveerd zijn, omdat ze nieuwe doelen hebben.

Beloon je medewerkers.

Iedereen vindt het fijn om erkenning te krijgen voor zijn inzet en harde werken. Door medewerkers te belonen en erkenning te geven voor hun werk, zullen zij het bedrijf sneller gaan waarderen. Het toont respect van beide kanten. Hebben je medewerkers hard gewerkt deze week? Stuur ze op vrijdagmiddag eens wat eerder naar huis. Al deze handelingen kunnen ertoe leiden dat een medewerker zich nog meer wil inzetten voor de organisatie.

Geef het goede voorbeeld.

Je kunt nog zo veel investeren in de vitaliteit van je medewerkers, maar als je zelf niet het goede voorbeeld geeft, zullen zij niets van je investeringen opsteken. Als werkgever kun je bijvoorbeeld om 10:15 uur opperen om gezamenlijk pauze te nemen. Je kunt op de fiets naar het werk komen of met de trap naar boven komen in plaats van met de lift. Ben je vriendelijk en toon je interesse in anderen? Dan motiveer je medewerkers om dit ook te zijn en te doen.  

Zorg voor een overzichtelijke, opgeruimde werkplek met zo min mogelijk prikkels.

Voldoende lichtstralen in het kantoor en ruimte om te werken zijn belangrijk voor het welzijn van je medewerkers. Haal onnodige papieren met daarop takenlijstjes van de muur en hang eventueel wat foto’s van het team op.

Doe aan online stoelyoga!

Stoelyoga draagt bij aan zowel de fysieke als mentale gezondheid van je medewerkers. Ze komen in bewegingen, los van hun werk en doen een gezamenlijke activiteit. Ze komen in verbinding met hunzelf.

vitaliteit medewerkers
Voorbeeld vitale medewerkers

HOE IS DE VITALITEIT VAN JOUW MEDEWERKERS?

Check eens bij jouw medewerkers hoe het met ze gaat. Ervaren zij fysieke of mentale klachten? Hebben ze behoefte aan meer ontspanning? Wat doe je er als werkgever op dit moment aan om je medewerkers vitaal te houden? Wat zou je graag anders zien binnen het bedrijf en wat heb je daarvoor nodig? Vitale medewerkers? Laat ze dan eens kennismaken met stoelyoga. Stoelyoga versterkt de veerkracht van je medewerkers, doordat ze mentaal en fysiek in balans te blijven.


Blijf op de hoogte van de laatste nieuwstjes en volg Omchanti yoga op LinkedIn en Instagram.

0654791404
info@omchantiyoga.nl
Omchanti yoga
KVK-nummer: 75080788
Btw-nummer: NL001277193B30

Nieuws van Omchanti yoga