BLOG: ZIEKTEVERZUIM TERUGDRINGEN

Ziekteverzuim terugdringen, bittere noodzaak anno 2021!
Ziekteverzuim, aldus de dikke van Dale, is het niet komen werken vanwege ziekte. Dit kan uiteraard vele oorzaken hebben, maar stress op het werk staat met stip op nummer 1. Volgens TNO lopen meer dan een miljoen mensen jaarlijks risico op een burn-out en andere werk gerelateerde psychische aandoeningen. Jouw personeel dus ook. Hoe je ziekteverzuim kan terugdringen bij jouw organisatie? Door preventief te handelen.

Werkgevers verantwoordelijk
Piet Fortuin, CNV-voorzitter, onderschrijft dit: ‘Werkgevers zijn verantwoordelijk om de juiste middelen aan te reiken om optimaal te kunnen werken. Zowel mentaal als fysiek gaat dit in ongeveer de helft van de gevallen mis. Het ziekteverzuim was in 2020 hoger dan ooit, als we zo doorgaan verbreken we in 2021 dat record. Mensen dreigen uit te vallen door psychische en mentale klachten.’ (bron: CNV).

Inzetten op preventie essentieel
Preventie en het tegengaan van ziekte­verzuim is niet alleen wenselijk maar essentieel, zowel voor werknemer als voor werkgever. Een zieke werknemer moet je namelijk tot twee jaar lang loon doorbetalen. Daar bovenop komen nog andere kosten, zoals kosten voor re-integratie, verzuim­begeleiding en bijvoorbeeld vervanging. Een verzekering kan uitkomst bieden, maar vergoedt meestal niet alle kosten. Bovendien wil je dat werknemers juist zo fit mogelijk blijven en daarmee ziekteverzuim voorkomen. Het is altijd zinvol om ziekte­verzuim te verlagen door preventief te handelen. Immers, medewerkers die mentaal en fysiek wendbaarder zijn, melden zich minder vaak ziek.

“Medewerkers die mentaal en fysiek wendbaarder zijn, melden zich minder vaak ziek”.

Belemmerende overtuigingen
Om te voorkomen dat werknemers overspannen raken, is ontspanning nodig. In de meeste organisaties werkt ontspanning uitstekend om personeel betrokken, gemotiveerd en gezond te houden. Vastgeroeste overtuigingen omtrent ontspannen op de werkvloer zijn er helaas ook: ‘het kost alleen maar geld’, ‘ze komen hier om te werken’, of ‘het werk is al leuk genoeg.’ Juist af en toe iets anders doen, zal stimulerend werken en de organisatie veel opleveren (bron: Ondernemen met personeel).

Vormen van ontspanning
Er bestaan verschillende vormen van ontspanning. Onderzoek welke vormen werken voor jouw werknemers door de werknemers te betrekken bij de keuzes. Biedt vervolgens verschillende, inclusieve vormen aan zodat niet een deel van je werknemers zich gepasseerd voelt.

Online stoelyoga voor bedrijven
Online stoelyoga is een manier om stress te verlagen, te ontspannen en daardoor mogelijk ziekteverzuim te voorkomen. Onderdeel van de online stoelyoga sessies van Omchanti yoga zijn ademoefeningen, houdingen en meditaties. Dit zijn geverifieerde manieren om weer tot rust te komen. De longen krijgen meer ruimte om te ademen en dit zorgt een diepe, langzame ademhaling en bijgevolg een betere circulatie van vocht en zuurstof. Het lichaam is beter in staat om stress te bestrijden. De stoelyoga houdingen stimuleren het parasympatisch zenuwstelsel (rusten en verteren). In tegenstelling tot de meeste sporten wordt er voor stoelyoga houdingen de tijd genomen om bewust te ontspannen. Om zo stress te verlagen in het lichaam en het brein. Online stoelyoga iets voor jouw medewerkers?

Op de hoogte blijven van online stoelyoga voor bedrijven? Volg Omchanti yoga op LinkedIn en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

0654791404
info@omchantiyoga.nl
Omchanti yoga
KVK-nummer: 75080788
Btw-nummer: NL001277193B30

Nieuws van Omchanti yoga