LICHAMELIJKE KLACHTEN BIJ BUREAU- EN SCHERMWERKERS

Als werkgever heb je maar al te vaak te maken met werknemers die lichamelijke klachten ervaren. En dat is helemaal niet zo gek. De hele dag zitten achter een bureau is een behoorlijke ballast voor hun lijf. Om het risico op lichamelijke klachten te verminderen is het belangrijk dat de werkomstandigheden optimaal zijn. Daarom krijgen medewerkers van de organisatie vaak een aangepast bureau of op maat gemaakte stoel. En toch hoor je medewerkers vaak zeggen dat zij bijvoorbeeld last hebben van hun nek, schouders of rug. Hoe kan dit? Simpel: ze zitten te lang in dezelfde houding en hebben te weinig bewuste rustmomenten. Hoe je dat kunt veranderen lees je in dit artikel.

VOORBEELDEN VAN LICHAMELIJKE KLACHTEN

Medewerkers nemen achter hun bureau vaak de verkeerde houding aan, ondanks het aangepaste bureau en de op maat gemaakte stoel. Medewerkers leunen (onbewust) net iets meer op hun ene bil dan op hun andere bil, waardoor er spierspanning in de rug ontstaat. Of zij zitten (onbewust) te ver met hun nek naar voren, waardoor er spierspanning in hun nek en schouders ontstaat.

Een klacht die ook regelmatig voorkomt, is pijn in die knieholte. Als je de hele dag achter je bureau zit, is het logisch dat je soms even een andere houding aanneemt. Voor zover dat kan in je bureaustoel. Maar wat er vaak gebeurt, is dat medewerkers hun benen verder dan 90 graden buigen. Ze zetten hun voeten bij wijze van spreken onder hun zitvlak en leunen dan op het puntje van hun tenen. Op het moment dat ze hun benen weer strekken na een lange werkdag kunnen de zenuwen in hun knieholte pijn doen. Het gevolg hiervan is dat zij een verkeerde loophouding kunnen aannemen. Ook dit kan voor spierspanningen in bijvoorbeeld de rug zorgen. Het is net een vicieuze cirkel.

Om dan nog maar te zwijgen over de houdingen die medewerkers aannemen als zij thuis aan het werk zijn.

Lichamelijke klachten
Voorbeeld van een medewerker haar houding tijdens het thuiswerken.

LICHAMELIJKE KLACHTEN DOOR EEN BURN-OUT

Lichamelijke klachten hoeven uiteraard niet alleen te ontstaan door het aannemen van een verkeerde houding. Vermoeidheid of een burn-out kunnen ook zorgen voor lichamelijke klachten.

Op kantoor wordt er vaak maar doorgewerkt. Medewerkers nemen een zeer korte of helemaal geen pauze. Het liefst eten ze achter hun bureau, zodat ze verder kunnen gaan met waar ze mee bezig waren. Er wordt tussen het werk door wel wat gekletst met collega’s, maar echt bewust afstand nemen van het werk gebeurt niet.

Oververmoeidheid of burn-out klachten worden niet direct herkent door de werkgever en werknemer. Het is voor werknemers vaak een hoge drempel waar zij overheen moeten, voordat ze zullen aangeven dat het niet goed met ze gaat. Want zeg nu zelf, in eerste instantie verwacht je dat je lichamelijke klachten morgen wel weg zullen zijn. Maar stress speelt een grote rol in het ontstaan van onder andere hoofdpijn, nekpijn en rugpijn.

Om te voorkomen dat werknemers overspannen raken is ontspanning cruciaal. Veel werkgevers weten dit wel, maar vinden het lastig om ernaar te handelen. Er wordt vaak gedacht aan cijfers en het behalen van resultaten. Er moet worden omgezet, want anders gaat het bedrijf failliet. Ontspannen staat niet erg hoog in het vaandel. Maar weet je? Je hebt je medewerkers nodig om omzet te draaien, om het bedrijf staande te kunnen houden. En daarom is het belangrijk dat je investeert in hun gezondheid. Zowel fysiek als mentaal. Als je dit doet krijg in je ruil daarvoor een gezond en gemotiveerd team terug.

7 TIPS OM HET RISICO OP LICHAMELIJKE KLACHTEN BIJ MEDEWERKERS TE VERMINDEREN

Om het risico op lichamelijke klachten bij medewerkers te verminderen, kun je als werkgever een aantal basismaatregelen treffen:

  1. Zorg voor een goede muis en goed opgesteld toetsenbord.
  2. Faciliteer een stoel met goede ondersteuning van de onderrug.
  3. Gebruik een stoel met armleuningen en wees erop alert dat deze juist worden gebruikt.
  4. Zorg ervoor dat medewerkers voldoende pauze nemen.
  5. Investeer in teambuilding.
  6. Check regelmatig bij je medewerkers hoe het met ze gaat.
  7. Plan iedere week 30 minuten stoelyoga in.

STOELYOGA VOOR JE MEDEWERKERS

Het risico op het ontstaan van lichamelijke klachten bij werknemers die op kantoor werken, is groot. En het risico dat zij daardoor (langdurig) zullen uitvallen ook. Buiten dat dit vervelend is voor de persoon zelf, kost dit het bedrijf veel geld. Daarom is het verstandig om als werkgever veel aandacht te besteden aan het welzijn van de medewerkers.

Met 30 minuten stoelyoga per week geef je medewerkers een boost in hun werkgeluk, productiviteit en flexibiliteit. Ben jij benieuwd naar wat ik voor jouw medewerkers kan doen? Download dan gratis de brochure voor meer informatie. Voor aanvullende vragen kun je telefonisch contact opnemen met 0654791404.


Blijf op de hoogte van de laatste nieuwstjes en volg Omchanti yoga op LinkedIn en Instagram.

0654791404
info@omchantiyoga.nl
Omchanti yoga
KVK-nummer: 75080788
Btw-nummer: NL001277193B30

Nieuws van Omchanti yoga